typeplaat graveren

Typeplaat graveren? Replato is al meer dan 100 jaar dé Nederlandse specialist voor RVS, kunststof en aluminium typeplaten graveren. 

Typeplaat graveren tips

Inhoudsopgave

Aluminium typeplaat graveren

Een aluminium typeplaat graveren? Typeplaten geven enorm belangrijke informatie mee aan een product en worden gemaakt voor allerlei verschillende producten. Zo zitten er typeplaten op machines en voertuigen, aanhangwagens, vrachtwagens, industriële- en huishoudelijke producten. Een typeplaat op een machine bevat onder andere de volgende gegevens; de firmanaam, het adres van de fabrikant, de aanduiding van de machine, de CE-markering, de serieaanduiding of typeaanduiding, het serienummer en het jaar dat de machine gebouwd is. 

De gegevens op de typeplaten moeten altijd zichtbaar blijven, dit is bijvoorbeeld belangrijk als het apparaat of de machine kapot is. Replato maakt al sinds 1913 typeplaten die niet vervagen en goed zichtbaar blijven onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Dit voor bestellingen van 10 tot 10000 stuks.

Bij het maken van typeplaten zijn er diverse print methodes die gebruikt worden, namelijk zeefdrukken en digitaal printen. Er zijn de afgelopen jaren veel bewerkingsmethodes bijgekomen. Een typeplaat graveren blijft nog steeds een van de meest voorkomende methodes. Bij het zeefdrukken van (aluminium) typeplaten wordt er inkt in de bovenste laag (ofwel de huid) van geanodiseerd aluminium gedrukt. De inkt is gedrukt in de open poriën van het materiaal, hierdoor is het aluminium minder krasgevoelig dan wanneer de inkt bovenop het aluminium zou liggen. 

Bij digitaal printen wordt de inkt direct op het materiaal geprint en is haarscherp printen op 1440 x 1440 DPI zeker haalbaar. Dit bedrukken vindt voornamelijk plaats op folies, doekmateriaal en plaatmateriaal. Het verschil met zeefdrukken is dat er bij digitaal printen in één drukgang full colour geprint kan worden. Typeplaten worden gemaakt op uiteenlopende onderlagen. 

Aluminium is het materiaal dat het meeste voorkomt, en dit gaat vaak hand in hand met zeefdrukken. Aluminium is licht van kleur en perfect voor gebruik binnen en gebruik buiten. RVS typeplaten zijn wat sterker, roestvrij, hebben een luxere uitstraling en een verbeterde levensduur. Kunststof typeplaten zijn geschikt bij bijzondere designs met een opvallende kleur of een bijzondere vorm. De mogelijkheden bij een typeplaat van dit materiaal zijn dus groter dan bij RVS typeplaten en aluminium.

Aluminium graveren

Aluminium behoort tot de materialen die wij voor u kunnen graveren. Replato graveert al meer dan 100 jaar en is een professioneel bedrijf waar mensen werken die tot wel 30 jaar ervaring hebben met het graveren van diverse materialen. Of u nu een typeplaat, nummerbord of ander product wil laten graveren, bij ons is dit allemaal mogelijk.

Afhankelijk van de materialen en het gewenste resultaat kan aluminium graveren al dan niet de beste keuze zijn. Door middel van maatwerk maken wij een eindproduct dat volledig naar wens is. 

De gravure zal nooit uit het plaatje of bordje gewist worden, waardoor de kwaliteit gewaarborgd is. Ook kunnen wij (chemisch graveren). Naast aluminium en RVS, graveren wij ook andere metalen maar ook kunststof.

Lasergraveren

Een typeplaat graveren of laten lasergraveren. Lasergraveren is ook mogelijk. Geanodiseerd aluminium kan heel gemakkelijk met de laser worden gemarkeerd met een MOPA laser. Zo kan een grote verscheidenheid aan grijstinten worden gecreëerd, oplopend tot diep zwart. Het bijzondere hiervan is dat de korte pulsduur het oppervlak van het materiaal niet, of slechts nauwelijks, beschadigt. De geanodiseerde laag wordt niet verwijderd, maar verkleurd.

Meer informatie over een typeplaat graveren of de methode lasergraveren? Neem dan contact op met Replato voor het beste resultaat. Wij helpen je bij het ontwerpen en maken de typeplaten in onze eigen fabriek in Almelo.

Contactgegevens typeplaat graveren

  • Van Weerden Poelmanweg 9
  • 7602 PC Almelo
  • info@replato.nl
  • Tel:+31(0)5468611116
  • Nederland

Handige links